پوشش ضد خوردگی نانو سنجش

پدیده خوردگی در بسیاری از ترکیبات دیگر ازجمله ترکیبات غیرفلزی مانند سرامیک‌ها، پلیمرها، کامپوزیت‌ها و محصولات سیمانی رخ می‌دهد، اما اثرات آن بر فلزات به‌قدری شدید است که همه ما را به یاد زنگ‌زدگی شدید سطوح فلزی می‌اندازد.

اغلب پوشش‌های ضد خوردگی (anti-corrosion) به ترکیباتی گفته می‌شود که عموماً برای محافظت از فلزات مورداستفاده قرار می‌گیرند. ضد خوردگی پوششی مقاوم در برابر عوامل مختلف ایجاد کرده و دوام فلزات را افزایش می‌دهد.

عامل اصلی پوسیدگی و خوردگی، محیط‌زیست است و اقدامات حفاظتی نمی‌تواند روند زوال را متوقف کند یا آسیب ناشی از آن را معکوس کند، اما می‌تواند به کاهش سرعت تخریب فلزات کمک کند.

فعل ‌و انفعالات بین فلز و محیطی که در آن قرار دارد مسئول واکنش‌های الکتروشیمیایی است که منجر به خوردگی می‌شود. برای جلوگیری از تخریب بیشتر اغلب یک لایه عایق بر روی سطح فلز ایجاد شود که به‌عنوان یک مانع محافظ بین فلز و جو عمل می‌کند. مکانیسم مشترک همه ضد خوردگی‌ها جهت مهار خوردگی و پوسیدگی شامل تشکیل یک پوشش، غالباً یک‌لایه منفعل است که از دسترسی ماده خورنده به فلز جلوگیری می‌کند.

سالانه حدود 5 درصد از تولید ناخالص ملی در ایران صرف جبران هزینه‌های ناشی از خوردگی و حفاظت در برابر آن می‌شود. به‌منظور جلوگیری و کاهش این هزینه‌ها از پوشش‌های ضد خوردگی استفاده می‌شود.

برای مقابله با مشکلات خوردگی و فرسایش در صنعت نفت و گاز و پتروشیمی، استفاده از پوشش‌های محافظتی مناسب بسیار حیاتی است. این پوشش‌ها باید قادر باشند تا در برابر انواع مختلف خوردگی، ازجمله خوردگی شیمیایی، الکتروشیمیایی، و میکروبیولوژیکی مقاومت کنند.

ادتیو ضد خوردگی

با پیدایش نانو مواد پیشرفت قابل‌توجهی درزمینه پوشش‌های محافظ در برابر خوردگی ایجاد شد. همچنین کاربرد پوشش‌های نانو کامپوزیت به‌سرعت در حال گسترش است و در بخش‌هایی مانند هوافضا، دریایی، خودروسازی، فناوری حسگرها، ایمپلنت‌های دندانی و الکترونیک کاربرد دارد. این کاربرد گسترده بر تطبیق‌پذیری و پتانسیل پوشش‌های نانو کامپوزیت در صنایع مختلف دلالت دارد